Op 17 april 2024 is de Bintangsbrug feestelijk in gebruik genomen. Wethouder Ali Bal opende de brug met een toespraak, gevolgd door een spectaculair optreden van de Bintangs. Haasnoot Bruggen heeft vanaf de eerste planningsfase een cruciale rol gespeeld in dit indrukwekkende project, van de samenwerking met de kunstcommissie van Beverwijk tot aan de uiteindelijke plaatsing van de brug.
De brug heeft een lengte van 60 meter en een breedte van 3,5 meter tussen de leuningen. Deze is volledig opgetrokken uit staal, gebaseerd op het ultramoderne, slanke ThorcaBridge modulaire systeem. Haasnoot Bruggen BV was verantwoordelijk voor de productie, het projectmanagement, de funderingen en de landhoofden. Het ontwerp, de tekeningen en de constructieve berekeningen zijn verzorgd door Ontwerp- en ingenieursbureau Holland Dynamics BV uit Leiden.
De nieuwe brug in de nieuwbouwwijk Binnenduin in Beverwijk dient niet alleen als verbinding voor voetgangers en fietsers. Het is ook een kunstwerk, geïntegreerd met creaties van kunstenares Sonja Elfrink, en vormt een eerbetoon aan de Bintangs, de oudste Nederlandse popgroep.
Over de Bingtangs
Bintangs is een van de oudste Nederlandse popgroepen. De naam betekent ‘sterren’ in het Indonesisch.
De groep werd in 1961 in Beverwijk opgericht door Frank (basgitaar, zang) en Arti Kraaijeveld (gitaar, zang) en Mijne Fernhout. Men speelde indorock maar ging al snel over tot een ruig soort rhythm & blues. De optredens waren enerverend en Bintangs werd een soort Nederlandse Rolling Stones – de Mick Jagger-achtige stem van Gus Pleines droeg daar zeker aan bij.