Algemene voorwaarden

Algemene leveringsvoorwaarden

1. ALGEMEEN

Artikel 1 Definities
In deze algemene inkoopvoorwaarden (nader te noemen “Voorwaarden”) wordt verstaan onder:

  1. Haasnoot: afhankelijk van met welke partij Opdrachtnemer een Overeenkomst is aangegaan of waaraan door Opdrachtnemer een Offerte is verstrekt: de besloten vennootschap Haasnoot Bruggen B.V. of Haasnoot Staal B.V.;
  2. Offerte: alle door Opdrachtnemer aan Haasnoot verstrekte offertes, prijsaanbiedingen, prijsopgaven en alle overige uitnodigingen aan Haasnoot tot het aangaan van een Overeenkomst;
  3. Opdrachtnemer: iedere persoon of onderneming die een Offerte heeft uitgebracht, of met wie Haasnoot een Overeenkomst is aangegaan;
  4. Overeenkomst: iedere tussen Haasnoot en Opdrachtnemer gesloten overeenkomst, waaronder begrepen elke wijziging of aanvulling daarop, alsmede (rechts)handelingen ter voorbereiding en ter uitvoering van een overeenkomst;
  5. Werkzaamheden: alle werkzaamheden, diensten en/of leveringen waartoe door Haasnoot opdracht is gegeven of die door Opdrachtnemer uit anderen hoofde worden verricht.

Artikel 2 Toepasselijkheid

  1. Deze Voorwaarden zijn van toepassing op alle Offertes, Overeenkomsten en overige rechtsbetrekkingen tussen Haasnoot en (mogelijke) Opdrachtnemers.
  2. De toepasselijkheid van enige algemene of specifieke voorwaarden of bedingen van Opdrachtnemer of derden, wordt door Haasnoot uitdrukkelijk van de hand gewezen.
  3. Tenzij anders bepaald kunnen afwijkingen van deze Voorwaarden of een Overeenkomst slechts schriftelijk geschieden door de daartoe bevoegde personen en gelden dan slechts ten aanzien van de specifieke Overeenkomst waarop de afwijkingen betrekking hebben.
  4. Indien Haasnoot schriftelijk akkoord is gegaan met de toepasselijkheid van afwijkende voorwaarden, blijven – ook al wordt dit niet uitdrukkelijk gesteld – deze Voorwaarden voor het overige van kracht.
  5. Tenzij anders bepaald, prevaleren bij strijdigheid tussen Overeenkomst en deze Voorwaarden, de bepalingen uit de Overeenkomst.

Artikel 3 Offerte en Overeenkomst

  1. De Offerte wordt schriftelijk of elektronisch uitgebracht, behoudens spoedeisende om-standigheden.
  2. Tenzij schriftelijk door Haasnoot anders aangegeven, doet Haasnoot haar Offerte gestand tot dertig dagen na datum Offerte. Tenzij de Offerte binnen de overeengeko-men termijn wordt aanvaard, vervalt de Of-ferte daarna van rechtswege.
  3. Een Overeenkomst komt tot stand na schrif-telijke aanvaarding door Opdrachtgever van een Offerte, dan wel nadat Haasnoot op redelijke grond uitvoering heeft gegeven aan de Werkzaamheden, of door een schrifte-lijke bevestiging van Haasnoot aan Op-drachtgever van diens opdracht.

Artikel 4 Prijzen

  1. Alle prijzen zijn in Euro’s en exclusief BTW, tenzij uitdrukkelijk schriftelijk anders is overeengekomen.
  2. Indien is overeengekomen dat Haasnoot voor vervoer van goederen zorg zal dragen zijn, tenzij anders overeengekomen, de in verband hiermee genoemde prijzen inclusief franco levering per regulier transport.
  3. Bij de ten laste van stelposten te brengen uitgaven wordt gerekend met de aan Haas-noot berekende prijzen respectievelijk de door haar gemaakte kosten, te verhogen met een aannemersvergoeding van 10%.
  4. Indien vanwege omstandigheden die voor risico van de Opdrachtgever komen (hieronder begrepen vertraging bij het afgeven van de voor de Werkzaamheden vereiste ver-gunningen, bijvoorbeeld door bezwaar- en beroepsprocedures), een brug die voor plaatsing gereed is langer dan twee maanden bij Haasnoot in opslag ligt, is Haasnoot gerechtigd om opslagkosten in rekening te brengen conform de hiervoor bij Haasnoot bestaande tarieven.

Artikel 5 Betaling

  1. Indien betaling in termijnen is overeengekomen, zendt Haasnoot telkens bij of na het verschijnen van een betalingstermijn de desbetreffende termijnfactuur aan de Opdrachtgever toe.
  2. Tenzij anders overeengekomen dient het gefactureerde bedrag binnen dertig dagen na factuurdatum bijgeschreven te zijn.
  3. Betaling dient zonder beroep op compensatie plaats te vinden. Bij gebreke van tijdige betaling is Opdrachtgever van rechtswege in verzuim en over het openstaande bedrag een maandelijkse rente van 2% verschuldigd.

Artikel 6 Verplichtingen van de Opdrachtgever

  1. Opdrachtgever staat in voor de juistheid van door of namens hem verstrekte gegevens en voor de deugdelijkheid en de geschiktheid van door of namens hem ter beschikking gestelde of voorgeschreven bouwstoffen, hulpmiddelen, constructies, orders, aanwijzingen en werkwijzen. Hieronder wordt mede begrepen de invloed daarvan op bodemgesteldheid.
  2. De gevolgen van de aanwezigheid van verontreinigde of gevaarlijke stoffen, komen voor rekening van Opdrachtgever. Voor zover een onderzoek naar de aanwezigheid noodzakelijk is, draagt Opdrachtgever daarvan de kosten.
  3. In geval van verschillen tussen de tijdens de uitvoering blijkende toestand van bestaande gebouwen, werken, terreinen en leidingen enerzijds en de toestand die Haasnoot redelijkerwijs had mogen verwachten anderzijds, komen de gevolgen daarvan voor rekening van Opdrachtgever.
  4. Opdrachtgever draagt zorg voor het verstrekken van gegevens met betrekking tot de ligging van eventueel aanwezige kabels en leidingen.
  5. De gevolgen van de naleving van wettelijke voorschriften of beschikkingen van overheidswege, die na de dag van de opdracht in werking treden, komen voor rekening van Opdrachtgever.
  6. Opdrachtgever dient ervoor te zorgen dat Haasnoot het werk tijdig en deugdelijk kan verrichten. Voorzieningen, tekeningen, gegevens, goedkeuringen en vergunningen, voor zover door Opdrachtgever aan te leveren, dienen tijdig door Opdrachtgever aan Haasnoot ter beschikking te worden gesteld. Haasnoot dient tijdig toegang tot het bouwterrein te hebben.
  7. Opdrachtgever dient ervoor te zorgen, dat door anderen uit te voeren werkzaamheden en/of leveringen, die niet tot het werk van Haasnoot behoren, zodanig en zo tijdig worden verricht, dat de uitvoering van de Werkzaamheden geen vertraging ondervindt.

Artikel 7 Verplichtingen Haasnoot

  1. Haasnoot is gehouden de Werkzaamheden conform hetgeen hierover in de Overeenkomst is bepaald, uit te voeren, met inachtneming van de toepasselijke bouwvoorschriften
  2. Haasnoot is gehouden om gebreken aan de Werkzaamheden die voorafgaand aan de oplevering door schuld van Haasnoot zijn ontstaan, te herstellen.

Artikel 8 Kostenverhogende omstandigheden

  1. Kostenverhogende omstandigheden (bijvoorbeeld ten aanzien van de grondstofprijzen) zijn omstandigheden die van dien aard zijn dat bij het tot stand komen van de Overeenkomst geen rekening behoefte te worden gehouden, die Haasnoot niet kunnen worden toegerekend en die de kosten van het werk verhogen. Kostenverhogende omstandigheden geven Haasnoot recht op vergoeding van de daaruit voortvloeiende extra kosten.
  2. Indien Haasnoot van oordeel is dat kosten-verhogende omstandigheden zijn ingetreden, dient zij de Opdrachtgever hiervan zo spoedig mogelijk op de hoogte te stellen.
  3. In overleg met Haasnoot kan Opdrachtgever, in plaats van het betalen van de extra kosten die voortvloeien uit kostenverhogende omstandigheden het werk beperken, vereenvoudigen of beëindigen. Het bedrag dat de Opdrachtgever in dit geval is verschuldigd zal in onderling overleg worden bepaald.

Artikel 9 Meer- en minderwerk

  1. Verrekening van meer- en minderwerk vindt plaats in geval van:
    1. wijzigingen van de Overeenkomst dan wel in de voorwaarden van uitvoering;
    2. afwijkingen van de bedragen van de stelposten;
    3. afwijkingen van verrekenbare hoeveelheden;
    4. onvoorziene omstandigheden.
  2. Stelposten zijn in de overeenkomst genoemde bedragen, die in de aannemingssom zijn begrepen en die bestemd zijn voor hetzij:
    1. het aanschaffen van bouwstoffen;
    2. het aanschaffen van bouwstoffen en het verwerken daarvan;
    3. het verrichten van werkzaamheden, welke op de dag van de Overeenkomst onvoldoende nauwkeurig zijn bepaald en welke door de Opdrachtgever nader moeten worden ingevuld.

    Ten aanzien van iedere stelpost wordt in de Overeenkomst vermeld waarop deze betrekking heeft.

  3. Indien in de Overeenkomst verrekenbare hoeveelheden zijn opgenomen en deze hoeveelheden te hoog of te laag blijken om de Werkzaamheden tot stand te brengen, zal verrekening plaats vinden van de uit die afwijking voortvloeiende meer of minder kosten.
  4. Indien de Opdrachtgever opdracht geeft tot het uitvoeren van meerwerk, mag Haasnoot bij wijze van voorschot 25% van dit meerwerk in rekening brengen. Het resterende gedeelte zal Haasnoot eerst kunnen factureren bij het gereedkomen van het meerwerk, dan wel bij de eerst komende termijnfactuur daarna.
  5. Tenzij anders is overeengekomen zal minderwerk door Haasnoot worden verrekend bij de eindafrekening.
  6. Indien bij de eindafrekening van de Werkzaamheden blijkt dat het totaalbedrag van het minderwerk het totaalbedrag van het meerwerk overtreft, heeft Haasnoot recht op een bedrag gelijk aan 10% van het verschil van die totalen.

Artikel 10 Oplevering en onderhoudstermijn

  1. Indien de termijn waarbinnen de Werkzaamheden zullen worden opgeleverd is uitgedrukt in werkbare werkdagen, wordt onder werkdag verstaan een kalenderdag,
    tenzij deze valt op een algemeen of ter plaatse van de Werkzaamheden erkende, of door de overheid dan wel bij of krachtens collectieve arbeidsovereenkomst voorgeschreven rust- of feestdag, vakantiedag of andere niet individuele vrije dag. Werkdagen, respectievelijk halve werkdagen, worden als onwerkbaar beschouwd, wanneer daarop door niet voor rekening van Haasnoot komende omstandigheden gedurende tenminste vijf uren, respectievelijk tenminste twee uren, door het grootste deel van de medewerkers van Haasnoot niet kan worden gewerkt c.q. apparatuur niet kan worden gebruikt.
  2. Haasnoot heeft recht op verlenging van de termijn waarbinnen de Werkzaamheden zullen worden opgeleverd indien door overmacht, door voor rekening van de Opdrachtgever komende omstandigheden, als gevolg van door derden ingestelde bezwaar of beroepsprocedures in verband met afgifte van de vereiste vergunningen c.q. overige vertraging in de afgifte van deze vergunningen, dan wel als gevolg van meer- en minderwerk, niet van Haasnoot kan worden gevergd dat de Werkzaamheden binnen de
  3. Indien de aanvang of de voortgang van de Werkzaamheden wordt vertraagd door factoren, waarvoor de Opdrachtgever verantwoordelijk is, dienen de daaruit voor Haasnoot voortvloeiende schade en kosten door de Opdrachtgever te worden vergoed.
  4. De Werkzaamheden gelden als opgeleverd wanneer Haasnoot heeft medegedeeld dat de Werkzaamheden gereed zijn voor oplevering en de Opdrachtgever de Werkzaamheden heeft aanvaard.
  5. Ter gelegenheid van de oplevering wordt een door beide partijen te ondertekenen opleveringsrapport opgemaakt. Een door de Opdrachtgever geconstateerde tekortkoming die door Haasnoot niet wordt erkend, wordt in het opleveringsrapport als zodanig vermeld.
  6. Indien Haasnoot heeft medegedeeld dat de Werkzaamheden voor oplevering gereed zijn en de Opdrachtgever niet binnen 8 dagen daarna laat weten of hij de Werkzaamheden al dan niet aanvaardt, gelden de Werkzaamheden als opgeleverd.
  7. Indien de Opdrachtgever de Werkzaamheden in gebruik neemt, gelden de Werkzaamheden als opgeleverd.
  8. Indien de Opdrachtgever de Werkzaamheden afkeurt, dient hij dat schriftelijk of elektronisch te doen onder vermelding van de gebreken die de reden voor afkeuring zijn. Kleine gebreken, die ingebruikneming niet in de weg staan, zijn geen grond voor onthouding van goedkeuring en betaling. Opleveringsgebreken zullen zo spoedig mogelijk worden hersteld.
  9. Indien Haasnoot en de Opdrachtgever vaststellen dat gelet op de aard of omvang van de tekortkomingen in redelijkheid niet van oplevering kan worden gesproken, zal Haasnoot na overleg met de Opdrachtgever een nieuwe datum noemen waarop de Werkzaamheden gereed zullen zijn voor oplevering.
  10. Na de dag waarop de Werkzaamheden zijn opgeleverd zijn de Werkzaamheden voor risico van de Opdrachtgever. Opdrachtgever zal Haasnoot vrijwaren tegen aanspraken van derden die verband houden met de opgeleverde Werkzaamheden.
  11. Tenzij anders overeengekomen, geldt een onderhoudstermijn van dertig dagen. Gebreken aan de Werkzaamheden die tijdens de onderhoudstermijn ontstaan zullen door Haasnoot worden hersteld, tenzij uit de Overeenkomst of Voorwaarden voortvloeit dat hiertoe voor Haasnoot geen verplichting bestaat.

Artikel 11 Schorsing, beëindiging van het werk In onvoltooide staat en opzegging

  1. De Opdrachtgever is bevoegd de uitvoering van de Werkzaamheden geheel of gedeeltelijk te schorsen. Voorzieningen, die Haasnoot ten gevolge van de schorsing moet treffen, worden als meerwerk verrekend. Schade die Haasnoot ten gevolge van de schorsing lijdt, dient te worden vergoed.
  2. Indien gedurende de schorsing schade aan de Werkzaamheden ontstaat, komt deze niet voor de rekening van Haasnoot.
  3. Indien de schorsing langer dan 14 dagen duurt, kan Haasnoot bovendien om evenredige betaling voor het uitgevoerde gedeelte van de Werkzaamheden verzoeken. Daarbij wordt rekening gehouden met in het kader van de Werkzaamheden aangevoerde, nog niet verwerkte maar wel reeds door Haasnoot betaalde bouwstoffen.
  4. Indien de schorsing van het werk langer dan een maand duurt, is Haasnoot bevoegd het werk in onvoltooide staat te beëindigen. In dat geval dient overeenkomstig het volgende lid te worden afgerekend.
  5. De Opdrachtgever is te allen tijde bevoegd de Overeenkomst geheel of gedeeltelijk op te zeggen. Haasnoot heeft in dat geval recht op de aanneemsom, vermeerderd met de kosten die zij als gevolg van de niet voltooiing heeft moeten maken en verminderd met de hem door de beëindiging bespaarde kosten. Haasnoot zendt de Opdrachtgever een gespecificeerde eindafrekening van hetgeen de Opdrachtgever ingevolge de opzegging verschuldigd is.

Artikel 12 Overmacht

Wanneer Haasnoot ten gevolge van overmacht niet in staat is tijdig te presteren, heeft zij recht op uitstel van oplevering en/of levering en op vergoeding van de daardoor ontstane meerkosten.
Onder overmacht wordt onder meer verstaan de omstandigheid dat door Haasnoot ingeschakelde derden zoals leveranciers, onderaannemers en transporteurs, of andere partijen waarvan Haasnoot afhankelijk is, niet of niet tijdig voldoen aan hun verplichtingen, weersomstandigheden, natuurgeweld, terrorisme, cybercriminaliteit, verstoring van digitale infrastructuur, brand, stroomstoring, verlies, een pandemie of epidemie, diefstal of verloren gaan van gereedschappen, materialen of informatie, wegblokkades, stakingen of werkonderbrekingen, import- of handelsbeperkingen, stakingen, overstromingen en andere omstandigheden waarop Haasnoot geen invloed heeft, of ten gevolge van wijzigingen in de Werkzaamheden.
In geval van overmacht bij Haasnoot, is Haasnoot gerechtigd haar verplichtingen op basis van de Overeenkomst op te schorten. In het geval een overmachtssituatie langer duurt dan 14 dagen is Haasnoot gerechtigd de Overeenkomst geheel of gedeeltelijk op te zeggen.

Artikel 13 Eigendomsvoorbehoud, eigendom en risico

De eigendom van door Haasnoot geleverde goederen c.q. de Werkzaamheden gaat, niettegenstaande de feitelijke levering, pas over op Opdrachtgever nadat deze al hetgeen hij krachtens de Overeenkomst aan Haasnoot verschuldigd is of zal worden, volledig heeft voldaan.
De Opdrachtgever is gerechtigd, zolang hij haar verplichtingen jegens Haasnoot nakomt, in het kader van een normale bedrijfsuitoefening over de goederen te beschikken.
Indien de Opdrachtgever de door Haasnoot geleverde goederen vervreemdt, draagt hij Haasnoot reeds nu de rechten over die hij tegenover haar eigen Opdrachtgevers heeft of zal krijgen. Op eerste verzoek van Haasnoot is Opdrachtgever gehouden de overdracht aan haar opdrachtgevers mee te delen en Haasnoot alle inlichtingen en gegevens verstrekt die nodig zijn voor de effectuering van haar rechten.
Tot aan het tijdstip van betaling is de Opdrachtgever gehouden de goederen op te slaan op een dusdanige wijze zodat deze herkenbaar zijn als eigendom van Haasnoot.
In afwijking van de voorgaande leden, blijven tekeningen, technische omschrijvingen, ontwerpen en berekeningen, die door Haasnoot of in haar opdracht vervaardigd zijn, al dan niet in het kader van de Offerte of de Overeenkomst, eigendom van Haasnoot. Zij mogen niet aan derden ter hand worden gesteld of getoond met het oogmerk een vergelijkbare offerte te verkrijgen. Zij mogen evenmin worden gekopieerd of anderszins vermenigvuldigd. Deze bescheiden dienen binnen 14 dagen na een daartoe door Haasnoot gedaan verzoek op kosten van Opdrachtgever te worden teruggezonden.
Dit beding heeft goederenrechtelijke werking.

Artikel 14 Intellectuele eigendom

  • Alle intellectuele eigendom, t.w. patenteerbare of niet patenteerbare uitvindingen, procedures, knowhow, informatie, tekeningen en modellen, ontwerpen, databanken, prijsinformatie, data, technische omschrijvingen, overige auteursrechten en andere materialen (enkelvoudig of samengesteld), die afkomstig zijn van Haasnoot of worden gecreëerd, uitgevonden of ontworpen door Haasnoot en/of Opdrachtgever (al dan niet gezamenlijk met Haasnoot), in het kader van de Werkzaamheden (“Intellectuele Eigendom”) komen toe aan Haasnoot, als ware Haasnoot de maker van het werk en zullen de exclusieve eigendom van Haasnoot zijn. Het gaat hierbij onder meer om de navolgende Intellectuele Eigendomsrechten:
    • opgestelde ontwerpen;
    • technische omschrijvingen;
    • (constructieve) berekeningen;
  • Opdrachtgever draagt bij deze (bij voorbaat) alle Intellectuele Eigendom over aan Haasnoot, die hij heeft of kan verkrijgen in verband met de Werkzaamheden. Deze rechten omvatten onder meer het eigendomsrecht, het recht op reproductie, openbaarmaking, gebruik, presentatie, vertaling en aanpassing van deze elementen, alsmede het recht om uit eigen naam alle rechtsmiddelen in te stellen, om de aldus overgedragen rechten te verkrijgen of behouden. In dit verband verbindt Opdrachtgever er zich toe, zowel tijdens de Werkzaamheden als daarna, alle noodzakelijke papieren, stukken, data of documenten op te stellen die vereist zijn om een dergelijke overdracht uit te voeren, samen met de vereiste octrooi-aanvragen, verlengingen, heruitgaven, vernieuwingen en uitbreidingen.
  • Voor zover het Intellectuele Eigendom niet op basis van de wet of dit artikel overgaat op Haasnoot, zal Opdrachtgever zijn medewerking verlenen voor de overdracht van enig Intellectuele Eigendom aan Haasnoot.
  • Alle Intellectuele Eigendom dient door Opdrachtgever geheim gehouden worden. Intellectuele Eigendom mag niet worden gekopieerd of anderszins vermenigvuldigd.
  • Het is Opdrachtgever niet toegestaan van de Intellectuele Eigendom gebruik te maken, behalve voor zover noodzakelijk voor de uitvoering van de Werkzaamheden door Haasnoot.
  • Opdrachtgever vrijwaart Haasnoot voor aanspraken van derden tot schadevergoeding, gegrond op schending van intellectuele eigendomsrechten van die derden door gebruik van tekeningen, gegevens, materialen of onderdelen, dan wel veroorzaakt door de toepassing van de werkwijze, welke aan Haasnoot door of vanwege Opdrachtgever ter uitvoering van de Overeenkomst is verstrekt of voorgeschreven.
  • Dit beding heeft goederenrechtelijke werking.

Artikel 15 Verzekering

  1. Haasnoot heeft een doorlopende CAR verzekering. Opdrachtgever is verplicht de aan zijn zijde noodzakelijke verzekeringen in verband met de uitvoering van de
    Werkzaamheden af te sluiten. Opdrachtgever zal de verzekerde bedragen en de polisvoorwaarden gedurende de uitvoering van de Overeenkomst niet ten nadele van Haasnoot wijzigen, tenzij Haasnoot hiervoor expliciete en schriftelijke toestemming heeft gegeven. Op eerste verzoek van Haasnoot zal Opdrachtgever een kopie van de desbetreffende polis en betalingsbewijs van de verzekeringspremie verstrekken.
  2. Indien de Werkzaamheden onder de polis van de CAR-verzekering van Opdrachtgever vallen, dient Opdrachtgever uiterlijk twee weken voor aanvang Werkzaamheden een kopie van de CAR polis aan Haasnoot ter beschikking te stellen. Indien de polisvoorwaarden CAR polis van Opdrachtgever aanleiding geven voor een verhoging van de premie van de CAR polis van Haasnoot, komt extra premie voor rekening van Opdrachtgever.
  3. Opdrachtgever dient Haasnoot per omgaande schriftelijk op de hoogte te stellen van een gebeurtenis die mogelijk onder de dekking van de CAR-verzekering van Haasnoot valt.

2. KOOP VAN GOEDEREN

Artikel 16 Algemeen

De bepalingen in deze paragraaf zijn in aanvulling op de overige bepalingen van toepassing op koop van goederen.

Artikel 17 Transport

  1. Indien is overeengekomen dat Haasnoot voor vervoer van goederen zorg zal dragen geschiedt vervoer per regulier transport, tenzij anders is overeengekomen.
  2. Vrachtkosten voor ander dan regulier transport, koeriersdienst, spoedleveringen, e.d., worden aan de Opdrachtgever doorberekend, tenzij uitdrukkelijk schriftelijk anders is overeengekomen.

Artikel 18 Aflevering

  1. Tenzij schriftelijk anders overeengekomen, zijn de door Haasnoot opgegeven levertijden van gekochte goederen steeds vrijblijvend. Overschrijding daarvan geeft de Opdrachtgever geen recht op schadevergoeding. Haasnoot zal dan in overleg treden met Opdrachtgever om de betreffende goederen binnen een redelijke termijn alsnog te leveren.
  2. De Aflevering wordt geacht te hebben plaatsgevonden:
    1. indien de goederen door of namens de Opdrachtgever worden afgehaald: op het moment van in ontvangst name van de goederen door of namens de Opdrachtgever;
    2. bij verzending via transport van Haasnoot: door de aflevering aan het door Opdrachtgever opgegeven adres.
  3. Vanaf het moment van Aflevering zijn de goederen van Haasnoot voor risico van de Opdrachtgever. Indien de Opdrachtgever op het afgesproken tijdstip met de in ontvangstneming van de goederen in gebreke is, is het risico voor de Opdrachtgever vanaf het moment dat de goederen aan de Opdrachtgever zijn aangeboden. Aflevering wordt dan geacht op dat tijdstip te hebben plaatsgevonden.
  4. Haasnoot is gerechtigd om in gedeelten te leveren, die Haasnoot afzonderlijk kan factureren.

Artikel 19 Reclamaties

  1. De door Haasnoot geleverde goederen dienen door de Opdrachtgever direct na ontvangst te worden onderzocht. Gebreken aan door Haasnoot geleverde goederen dienen uiterlijk een week na Aflevering via een gemotiveerd aangetekend schrijven bij Haasnoot te zijn gereclameerd. Reclames na de hiervoor genoemde termijn worden niet in behandeling genomen. Kleine, in de handel gebruikelijke of technische niet te vermijden afwijkingen in kwaliteit, kleur, het gewicht, e.d., komen niet voor reclamatie in aanmerking.
  2. Indien de reclamatie door Haasnoot gegrond wordt bevonden, kan zij te harer keuze de desbetreffende goederen herstellen, vervangen of aan de Opdrachtgever de betaalde koopprijs vergoeden, met uitsluiting van elk ander recht van de Opdrachtgever op schadevergoeding.
  3. Het indienen van een reclamatie ontslaat de Opdrachtgever nimmer van haar betalingsverplichtingen.

Artikel 20 Retourzendingen

  1. Indien een Opdrachtgever goederen die zijn afgeleverd retour wil sturen, dient de Opdrachtgever binnen een termijn van veertien dagen na Aflevering een schriftelijk verzoek tot retourname in te dienen bij Haasnoot.
  2. Enkel standaard producten komen voor een verzoek tot retourname in aanmerking. Op verzoek van Opdrachtgever speciaal gemaakte of aangepast producten komen niet voor retourname in aanmerking.
  3. Orders met een waarde onder € 500,– exclusief BTW, komen niet in aanmerking voor retourname.
  4. Retourzendingen zijn slechts toegestaan van artikelen in originele, ongeopende en onbeschadigde.
  5. Opdrachtgever is voor de retourzending 15% van het aankoopbedrag aan Haasnoot verschuldigd, met een minimumbedrag van € 100,– exclusief BTW.
  6. De transportkosten van de retourzending zijn voor rekening van de Opdrachtgever.
  7. Creditering vindt plaats op basis van de bij Aflevering gehanteerde koopsom.
  8. Het is Haasnoot toegestaan het te crediteren bedrag te verrekenen met openstaande facturen en/of te hanteren als krediet voor toekomstige aankopen.

Artikel 21 Annuleringen

  1. Indien een Opdrachtgever orders van goederen die nog niet zijn Afgeleverd wil annuleren zijn de volgende leden van dit artikel van toepassing.
  2. Enkel standaard producten komen annulering in aanmerking. Op verzoek van Opdrachtgever speciaal gemaakte of aangepast producten komen niet voor annulering in aanmerking.
  3. Orders met een waarde onder € 500,– exclusief BTW komen niet in aanmerking voor orderannulering.
  4. Orderannuleringen kunnen alleen plaatsvinden tegen vergoeding van annuleringskosten. Deze kosten bedragen 15% van het aankoopbedrag met een minimum bedrag van € 75,– exclusief BTW.

3. SLOTBEPALINGEN

Artikel 22 Klachtplicht

  1. Opdrachtgever dient gebreken waarvoor Haasnoot aansprakelijk is, uiterlijk binnen een week na de ontdekking daarvan schriftelijk mee te delen aan Haasnoot en Haasnoot in de gelegenheid te stellen tot inspectie van het gebrek.
  2. Indien en voor zover een gebrek niet binnen de in lid 1 genoemde termijn schriftelijk wordt gemeld bij Haasnoot, kan Opdrachtgever geen beroep meer kan doen op een gebrek in de door Haasnoot geleverde prestatie.

Artikel 23 Aansprakelijkheid en vrijwaring

  1. Een eventuele aansprakelijkheid van Haasnoot uit hoofde van wanprestatie, onrechtmatige daad, of anderszins, is beperkt tot het bedrag dat in het desbetreffende geval uit hoofde van de door Haasnoot gesloten verzekering wordt uitbetaald, vermeerderd met het eigen risico. Indien en voor zover geen uitkering op grond van een verzekering mocht plaatsvinden is, iedere aansprakelijkheid van Haasnoot beperkt tot een bedrag gelijk aan de Offertewaarde van de Werkzaamheden, met een maximum van € 50.000,-. Gevolgschade komt nimmer voor vergoeding in aanmerking.
  2. Haasnoot is niet aansprakelijk voor schade aan Werkzaamheden die veroorzaakt is door:
    • ongeschikt of ondeskundig gebruik;
    • niet opvolgen van de onderhoudsvoorschriften;
    • installatie, montage, wijziging of reparatie door Opdrachtgever of door derden;
    • natuurlijke slijtage;
    • gebreken aan of ongeschiktheid van zaken afkomstig van, of voorgeschreven door Opdrachtgever;
    • gebreken aan of ongeschiktheid van door Opdrachtgever gebruikte materialen of hulpmiddelen;
    • door Haasnoot of door Haasnoot ingeschakelde derden uitgevoerde hei-, sloop-, trilwerkzaamheden, plaatsing van damwanden, bronbemaling voor zover deze schade niet valt onder de door Haasnoot afgesloten CAR verzekering.
  3. Haasnoot is niet aansprakelijk voor schade die voortvloeit uit een gebrek of tekortkoming die het gevolg is van een door Opdrachtgever voorgeschreven constructie en/of een niet van Haasnoot afkomstig ontwerp en/of tekening, dan wel schade die het gevolg is van onjuiste of onvolledige informatie verstrekt door Opdrachtgever.
  4. In geval van een tekortkoming door Opdrachtgever of anderszins onrechtmatig handelen jegens Haasnoot, geldt ter zake het wettelijk aansprakelijkheidsregime voor zover daar in deze Voorwaarden en/of Overeenkomst niet van is afgeweken.
  5. Haasnoot is bevoegd om in goed overleg met de Opdrachtgever voor eigen rekening tekortkomingen in de nakoming van de Overeenkomst waarvoor Haasnoot aansprakelijk is, te herstellen of uit die tekortkomingen voortvloeiende schade te beperken of op te heffen.

Artikel 24 Zekerheid en cessieverbod

  1. Bij elke Overeenkomst geldt als ontbindende voorwaarde de onvoldoende kredietwaardigheid van Opdrachtgever, dit ter beoordeling door Haasnoot.
  2. Haasnoot heeft het recht om voor rekening van Opdrachtgever een zekerheidsstelling te vragen met de door Haasnoot aangegeven vorm en inhoud en van een voor Haasnoot acceptabele financiële instelling, om de nakoming van de verplichtingen van Opdrachtgever zeker te stellen.
  3. Opdrachtgever is niet gerechtigd zijn rechten en/of verplichtingen uit een Overeenkomst aan een derde over te dragen, te verpanden of, onder welke titel dan ook, in eigendom over te dragen, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Haasnoot. Dit beding heeft goederenrechtelijke werking.

Artikel 25 Toerekenbare tekortkoming en ontbinding

  1. In geval van (aanvraag van) (voorlopige) surseance van betaling, een wettelijke schuldsanering, of faillissement, stillegging of ontbinding van het bedrijf van Opdrachtgever, onder curatelestelling of indien hij anderszins de beschikkingsbevoegdheid en/of handelingsbekwaamheid met betrekking tot zijn vermogen of delen daarvan verliest, of beslaglegging door derden op de activa van Opdrachtgever en/of Opdrachtgever zich beroept op overmacht, zullen alle Overeenkomsten van rechtswege zijn ontbonden, tenzij Haasnoot Opdrachtgever binnen redelijke tijd meedeelt nakoming van (een deel van) de betreffende Overeenkomst te verlangen. In dat laatste geval is Haasnoot zonder ingebrekestelling gerechtigd de uitvoering van de Overeenkomst op te schorten, totdat nakoming door Opdrachtgever voldoende zeker is gesteld.
  2. Ingeval zich een gebeurtenis voordoet als bedoeld in lid 1 zijn alle vorderingen van Haasnoot op Opdrachtgever onmiddellijk en in het geheel opeisbaar.

Artikel 26 Overige bepalingen

  1. Indien enige bepaling van een Overeenkomst nietig is of vernietigd wordt, zullen de overige bepalingen van de Overeenkomst volledig van kracht blijven.
  2. Ontbinding van een Overeenkomst zal niet tot gevolg hebben dat rechten van Haasnoot voortvloeiend uit de Overeenkomst eindigen.
  3. Een rechtsvordering tegen Haasnoot vervalt, indien zij wordt ingesteld na verloop van één jaar na de dag, volgende op die waarop de onmiddellijke nakoming kan worden gevorderd.
  4. Indien Opdrachtgever in verzuim is jegens Haasnoot, is Opdrachtgever, onverminderd het recht van Haasnoot om (aanvullende) schade- en kostenvergoeding te vorderen, buitengerechtelijke kosten verschuldigd. Deze kosten worden berekend op basis van de volgende tabel (hoofdsom incl. rente): over de eerste € 3.000,– 15% over het meerdere tot € 6.000,– 10% over het meerdere tot € 15.000,– 8% over het meerdere tot € 60.000,– 5% over het meerdere vanaf € 60.000,– 3% De werkelijk gemaakte buitengerechtelijke kosten zijn verschuldigd, als deze hoger zijn dan uit bovenstaande berekening volgt.
  5. Indien Haasnoot met twee of meer natuurlijke of rechtspersonen een Overeenkomst sluit, is ieder van deze (rechts)personen hoofdelijk aansprakelijk voor de volledige nakoming van verbintenissen, die voor hen uit die Overeenkomst voortvloeien.
  6. Als op verzoek van Opdrachtgever, de factuur voor de Werkzaamheden wordt geadresseerd aan een derde, blijft Opdrachtgever hoofdelijk aansprakelijk voor de betaling daarvan.
  7. Op alle aanvragen, mededelingen, Offertes, Overeenkomsten en alle daaruit voortvloeiende verbintenissen van Haasnoot is uitsluitend Nederlands recht van toepassing.
  8. Alle geschillen die voortvloeien uit een Offerte of Werkzaamheden zullen worden voorgelegd aan de bevoegde rechter in het arrondissement Den Haag.

Algemene inkoopvoorwaarden

Artikel 1 Definities

In deze algemene inkoopvoorwaarden (nader te noemen “Voorwaarden”) wordt verstaan onder:

  1. Haasnoot: afhankelijk van met welke partij Opdrachtnemer een Overeenkomst is aangegaan of waaraan door Opdrachtnemer een Offerte is verstrekt: de besloten vennootschap Haasnoot Bruggen B.V. of Haasnoot Staal B.V.;
  2. Offerte: alle door Opdrachtnemer aan Haasnoot verstrekte offertes, prijsaanbiedingen, prijsopgaven en alle overige uitnodigingen aan Haasnoot tot het aangaan van een Overeenkomst;
  3. Opdrachtnemer: iedere persoon of onderneming die een Offerte heeft uitgebracht, of met wie Haasnoot een Overeenkomst is aangegaan;
  4. Overeenkomst: iedere tussen Haasnoot en Opdrachtnemer gesloten overeenkomst, waaronder begrepen elke wijziging of aanvulling daarop, alsmede (rechts)handelingen ter voorbereiding en ter uitvoering van een overeenkomst;
  5. Werkzaamheden: alle werkzaamheden, diensten en/of leveringen waartoe door Haasnoot opdracht is gegeven of die door Opdrachtnemer uit anderen hoofde worden verricht.

Artikel 2 Toepasselijkheid

  1. Deze Voorwaarden zijn van toepassing op alle Offertes, Overeenkomsten en overige rechtsbetrekkingen tussen Haasnoot en (mogelijke) Opdrachtnemers.
  2. De toepasselijkheid van enige algemene of specifieke voorwaarden of bedingen van Opdrachtnemer of derden, wordt door Haasnoot uitdrukkelijk van de hand gewezen.
  3. Tenzij anders bepaald kunnen afwijkingen van deze Voorwaarden of een Overeenkomst slechts schriftelijk geschieden door de daartoe bevoegde personen en gelden dan slechts ten aanzien van de specifieke Overeenkomst waarop de afwijkingen betrekking hebben.
  4. Indien Haasnoot schriftelijk akkoord is gegaan met de toepasselijkheid van afwijkende voorwaarden, blijven – ook al wordt dit niet uitdrukkelijk gesteld – deze Voorwaarden voor het overige van kracht.
  5. Tenzij anders bepaald, prevaleren bij strijdigheid tussen Overeenkomst en deze Voorwaarden, de Overeenkomst.

Artikel 3 Offerte en Overeenkomst

  1. Tenzij schriftelijk door Haasnoot anders aangegeven, doet Opdrachtnemer haar Offerte tenminste gestand tot dertig dagen na datum Offerte.
  2. Een Overeenkomst komt tot stand na schriftelijke aanvaarding door Haasnoot van een Offerte, of door een schriftelijke bevestiging van Haasnoot aan Opdrachtnemer van diens opdracht.

Artikel 3 Betaling

De betaaltermijn voor Haasnoot bedraagt 30 dagen na goedkeuring factuur door Haasnoot.

Artikel 4 Verplichtingen van de Opdrachtnemer

  1. Opdrachtnemer staat in voor de juistheid van door of namens hem verstrekte gegevens en voor de deugdelijkheid en de geschiktheid van door of namens hem toegepaste bouwstoffen, hulpmiddelen, constructies, orders, aanwijzingen en werkwijzen. Hieronder wordt mede begrepen de invloed daarvan op bodemgesteldheid.
  2. Tenzij anders overeengekomen is Opdrachtnemer gehouden tijdig te beschikken over alle op basis van wettelijke voorschriften voorgeschreven voor de werkzaamheden benodigde voorzieningen, tekeningen, gegevens, goedkeuringen en vergunningen.
  3. Opdrachtnemer dient Haasnoot te waarschuwen voor onvolkomenheden in de Overeenkomst, door Haasnoot voorgeschreven werkwijzen of materialen, of door Haasnoot verstrekte informatie.

Artikel 5 Meer- en minderwerk

Verrekening van meer- en minderwerk vindt uitsluitend plaats indien en voor zover Haasnoot hieraan voorafgaand aan de uitvoering hiervan schriftelijke instemming heeft verleend.

Artikel 6 Oplevering en onderhoudstermijn

  1. Opdrachtnemer dient de Werkzaamheden uiterlijk op de laatste dag van de overeengekomen termijn voor uitvoering van de Werkzaamheden op te leveren.
  2. Indien de termijn, waarbinnen de Werkzaamheden zullen worden opgeleverd, is uitgedrukt in werkbare werkdagen, wordt onder werkdag verstaan een kalenderdag, tenzij deze valt op een algemeen of ter plaatse van de Werkzaamheden erkende, of door de overheid dan wel bij of krachtens collectieve arbeidsovereenkomst voorgeschreven rust- of feestdag, vakantiedag of andere niet individuele vrije dag. Werkdagen, respectievelijk halve werkdagen, worden als onwerkbaar beschouwd, wanneer daarop door niet voor rekening van Opdrachtnemer komende omstandigheden gedurende tenminste vijf uren, respectievelijk tenminste twee uren, , door het grootste deel van de medewerkers van Haasnoot niet kan worden gewerkt c.q. apparatuur niet kan worden gebruikt.
  3. De Werkzaamheden gelden als opgeleverd wanneer Haasnoot de Werkzaamheden schriftelijk heeft aanvaard.
  4. Ter gelegenheid van de oplevering wordt een door beide partijen te ondertekenen opleveringsrapport opgemaakt. Een door de Haasnoot geconstateerde tekortkoming die door Opdrachtnemer niet wordt erkend, wordt in het opleveringsrapport als zodanig vermeld.
  5. Kleine gebreken, die ingebruikneming niet in de weg staan, zijn geen grond voor onthouding van goedkeuring van de oplevering.
  6. Opleveringsgebreken dienen binnen 14 dagen na de oplevering te worden hersteld.
  7. Indien Haasnoot de Werkzaamheden in gebruik neemt, wil dit niet zeggen dat de Werkzaamheden zijn opgeleverd.
  8. Indien Haasnoot en de Opdrachtnemer vaststellen dat gelet op de aard of omvang van de tekortkomingen in redelijkheid niet van oplevering kan worden gesproken, zal in overleg een nieuwe datum worden bepaald waarop de Werkzaamheden gereed zullen zijn voor oplevering.
  9. Na oplevering geldt een onderhoudstermijn van dertig dagen, tenzij anders overeengekomen, gedurende welke Opdrachtnemer aan de dag tredende gebreken zal herstellen.

Artikel 7 Intellectuele eigendom

  1. Alle intellectuele eigendom, t.w. patenteerbare of niet patenteerbare uitvindingen, procedures, knowhow, informatie, tekeningen en modellen, ontwerpen, databanken, prijsinformatie, data, overige auteursrechten en andere materialen (enkelvoudig of samengesteld), die afkomstig zijn van Haasnoot of worden gecreëerd, uitgevonden of ontworpen door Haasnoot en/of Opdrachtnemer, in het kader van de Werkzaamheden komen toe aan Haasnoot, als ware Haasnoot de maker van het werk en zullen de exclusieve eigendom van Haasnoot zijn. Het gaat hierbij onder meer om de navolgende Intellectuele Eigendomsrechten:
    • opgestelde ontwerpen;
    • technische omschrijvingen;
    • (constructieve)berekeningen;
    • beeldmateriaal (fotografie, 3d impressies, AI beelden);
    • modellen;
    • handels en productmerken. etc
  2. Het is Opdrachtnemer niet toegestaan van de in lid 1 genoemde gegevens gebruik te maken, behalve voor zover noodzakelijk voor de uitvoering van
    de Werkzaamheden door Haasnoot.
  3. Opdrachtnemer draagt bij deze (bij voorbaat) alle Intellectuele Eigendom over aan Haasnoot, die hij heeft of kan verkrijgen in verband met de uitvoering van de Overeenkomst. Deze rechten omvatten onder meer het eigendomsrecht, het recht op reproductie, openbaarmaking, gebruik, presentatie, vertaling en aanpassing van deze elementen, alsmede het recht om uit eigen naam alle rechtsmiddelen in te stellen, om de aldus overgedragen rechten te verkrijgen of behouden. In dit verband verbindt Opdrachtnemer er zich toe, zowel tijdens de Werkzaamheden als daarna, alle noodzakelijke papieren, stukken, data of documenten op te stellen die vereist zijn om een dergelijke overdracht uit te voeren, samen met de vereiste octrooiaanvragen, verlengingen, heruitgaven, vernieuwingen en uitbreidingen.
  4. Voor zover het Intellectueel Eigendom niet op basis van de wet of dit artikel overgaat op Haasnoot, zal Opdrachtnemer zijn medewerking verlenen voor de overdracht van enig Intellectueel Eigendom aan Haasnoot.
  5. Opdrachtnemer verklaart dat de ontvangen vergoeding uit hoofde van de Overeenkomst, tevens als een billijke vergoeding kan worden gezien voor voornoemde overdracht(en) en het gebruik van de Intellectuele Eigendom.
  6. Opdrachtnemer verbindt zich om Haasnoot onverwijld en schriftelijk in kennis te stellen van de volledige beschrijving van elk Intellectueel Eigendom dat tijdens de uitvoering van de Overeenkomst door Opdrachtnemer onafhankelijk of gezamenlijk worden of werden ontworpen, uitgevoerd of gemaakt.
  7. Opdrachtnemer vrijwaart Haasnoot voor aanspraken van derden tot schadevergoeding, gegrond op schending van intellectuele eigendomsrechten van die derden door gebruik van tekeningen, gegevens, materialen of onderdelen, dan wel veroorzaakt door de toepassing van een werkwijze, welke aan Haasnoot door of vanwege Opdrachtnemer ter uitvoering van de Overeenkomst is verstrekt of voorgeschreven.
  8. Dit beding heeft goederenrechtelijke werking.

Artikel 8 Verzekering

  1. Haasnoot heeft een doorlopende CAR-verzekering. Met inachtneming van dit artikel valt Opdrachtnemer uitsluitend onder de dekking van de CAR-verzekering als dit uitdrukkelijk schriftelijk is overeengekomen. De polisvoorwaarden liggen op het kantoor van Haasnoot ter inzage en kunnen, op aanvraag, worden toegezonden aan Opdrachtnemer.
  2. De CAR -verzekering van Haasnoot geeft onder andere geen dekking bij:
    1. schade aan aannemersmateriaal en/of keten en loodsen, welke op of nabij het werkterrein aanwezig zijn;
    2. bedrijfsschade, gevolgschade of schade door vertraging in de werkzaamheden, onverschillig hoe deze is ontstaan;
    3. materiële schade aan en/of verlies of vernietiging van het werk als rechtstreeks gevolg van een algehele of gedeeltelijke stilstand van het werk, tenzij de stilstand een direct gevolg is van een onder de verzekering gedekte schade;
    4. schade, direct of indirect ontstaan als gevolg van opzet, grove schuld of grove nalatigheid van de verzekerden.
  3. Tenzij uitdrukkelijk anders overeengekomen, valt schade vanwege door Opdrachtnemer uitgevoerde hei-, sloop- , trilwerkzaamheden, plaatsing van damwanden, bronbemaling of graafwerkzaamheden, niet onder de dekking van de CAR polis van Haasnoot. Opdrachtnemer dient voor heiwerkzaamheden zelf den verzekering af te sluiten waarbij zijn aansprakelijkheid is verzekerd tot minimaal € 2.500.000,00 per gebeurtenis.
  4. Als de Opdrachtnemer is meeverzekerd op een polis van Haasnoot, is Opdrachtnemer in geval van schade veroorzaakt door Opdrachtnemer of waarvoor Opdrachtnemer aansprakelijk is gehouden het eigen risico bij de schade-uitkering of eventuele niet onder de polis gedekte schade, te vergoeden.
  5. Het navolgende is van toepassing, met terzijdestelling van hetgeen hieromtrent mogelijk anderszins met de Opdrachtnemer is overeengekomen. Indien en voor zover Opdrachtnemer is meeverzekerd via de CAR-polis van Haasnoot, is Opdrachtnemer uitsluitend meeverzekerd voor schade aan het aan Opdrachtnemer opgedragen werk (of de daarvoor bestemde materialen) en voor die zaken die Opdrachtnemer ter uitvoering van de opgedragen werkzaamheden daadwerkelijk in bewerking heeft, uitsluitend indien Opdrachtgever hiervoor zelf niet verzekerd is of zou zijn geweest, indien deze clausule niet had bestaan.
  6. Onverminderd hetgeen in de voorgaande leden is bepaald zal Opdrachtnemer voor aanvang van de Werkzaamheden voor eigen rekening zorgdragen voor een adequate verzekering tegen schade ten gevolge van uitvoering van de Werkzaamheden. De af te sluiten c.q. afgesloten verzekering tegen schade zal dekking verlenen voor een bedrag van minimaal € 2.500.000,00 per gebeurtenis, inclusief dekking voor werkgeversaansprakelijkheid en plotselinge milieuschade.
  7. Onverminderd hetgeen in de voorgaande leden is bepaald geldt voor zogenaamd WAM-plichtig materieel dat Opdrachtnemer voor aanvang van de werkzaamheden over een adequate verzekeringsdekking dient te beschikken in overeenstemming met de bepalingen van de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM) met een minimale dekking voor materiële schade van € 2.500.000,00 per gebeurtenis en voor schade aan personen van € 7.500.000,00 per gebeurtenis.
  1. Onverminderd hetgeen in de voorgaande leden is bepaald, dient indien Opdrachtnemer tevens (mede)verantwoordelijk is voor het ontwerp of enigszins ontwerpwerkzaamheden verricht, Opdrachtnemer ten behoeve van deze werkzaamheden voor aanvang van de werkzaamheden een adequate (beroeps)aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten waarbij zijn (beroeps)aansprakelijkheid is verzekerd tot minimaal € 2.500.000,00 per gebeurtenis, zonder maximering van de aansprakelijkheid tot het genoten honorarium voor deze ontwerpwerkzaamheden.
  2. Opdrachtnemer zal de verzekerde bedragen en de polisvoorwaarden van de in dit artikel genoemde verzekeringen, gedurende de uitvoering van de Overeenkomst niet ten nadele van Haasnoot wijzigen.
  3. Opdrachtnemer zal zich adequaat verzekerd houden gedurende de uitvoering van de Overeenkomst en dient steeds zijn premie(s) tijdig te voldoen. Op eerste verzoek van Haasnoot zal Opdrachtnemer een kopie van de desbetreffende polis en betalingsbewijs van de verzekeringspremie verstrekken.
  4. De aansprakelijkheid van de Opdrachtnemer volgens de wet of uit de Overeenkomst wordt niet beperkt, verminderd of gewijzigd door enige bepaling betreffende de verzekeringen in dit artikel, waaronder mede te verstaan zijn verplichtingen alle schade volledig te herstellen en het werk volgens Overeenkomst op te leveren.
  5. Indien zich bij Opdrachtnemer een gebeurtenis heeft voorgedaan die mogelijk onder de dekking van de CAR-polis van Haasnoot valt, dient Opdrachtnemer Haasnoot en de verzekeraar hier per omgaande schriftelijk op de hoogte te stellen. Een dergelijke melding dient ook plaats te vinden indien het niet de verwachting is dat de schade meer zal bedragen dan het eigen risico. Opdrachtnemer dient alle schades ook altijd te melden bij haar eigen verzekeraar.
  6. Bij tegenstrijdigheid tussen de polisvoorwaarden van de CAR-polis en de leden van dit artikel, prevaleren de polisvoorwaarden.

Artikel 9 Aansprakelijkheid en vrijwaring

  1. In geval van een tekortkoming door Opdrachtnemer of anderszins onrechtmatig handelen jegens Haasnoot, geldt ter zake het wettelijk aansprakelijkheidsregime voor zover daar in deze Voorwaarden en/of Overeenkomst niet van is afgeweken.
  2. Een eventuele aansprakelijkheid van Haasnoot uit hoofde van wanprestatie, onrechtmatige daad, of anderszins, is beperkt tot het bedrag dat in het desbetreffende geval uit hoofde van de door Haasnoot gesloten verzekering wordt uitbetaald, vermeerderd met het eigen risico. Indien en voor zover geen uitkering op grond van een verzekering mocht plaatsvinden is, iedere aansprakelijkheid van Haasnoot beperkt tot een bedrag gelijk aan de Offertewaarde van de Werkzaamheden, met een maximum van € 50.000,-. Gevolgschade komt nimmer voor vergoeding in aanmerking.
  3. Haasnoot is niet aansprakelijk voor schade die voortvloeit uit een gebrek of tekortkoming van schade die het gevolg is van een door Opdrachtnemer voorgeschreven constructie en/of een niet van Haasnoot afkomstig ontwerp en/of tekening, dan wel schade die het gevolg is van onjuiste of onvolledige informatie verstrekt door Opdrachtnemer.
  4. Opdrachtnemer vrijwaart Haasnoot voor alle schade en boetes die aan Haasnoot worden opgelegd en die het gevolg zijn van het niet in acht nemen door Opdrachtnemer van de verplichtingen die voortvloeien uit arbeidsrechtelijke civiele en fiscale wetgeving, zoals de Wet arbeid Vreemdelingen en de Wet arbeidsvoorwaarden gedetacheerde werknemers in de Europese Unie.

Artikel 10 Zekerheid en cessieverbod

  1. Bij elke Overeenkomst geldt als ontbindende voorwaarde de onvoldoende kredietwaardigheid van Opdrachtnemer, dit ter beoordeling door Haasnoot.
  2. Haasnoot heeft het recht om voor rekening van Opdrachtnemer een zekerheidsstelling te vragen met de door Haasnoot aangegeven vorm en inhoud en van een voor Haasnoot acceptabele financiële instelling, om de nakoming van de verplichtingen van Opdrachtnemer zeker te stellen.
  3. Opdrachtnemer is niet gerechtigd zijn rechten en/of verplichtingen uit een Overeenkomst aan een derde over te dragen, te verpanden of, onder welke titel dan ook, in eigendom over te dragen, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Haasnoot. Dit beding heeft goederenrechtelijke werking.

Artikel 11 Toerekenbare tekortkoming en ontbinding

  1. In geval van (aanvraag van) (voorlopige) surseance van betaling, een wettelijke schuldsanering, of faillissement, stillegging of ontbinding van het bedrijf van Opdrachtnemer, onder curatelestelling of indien hij anderszins de beschikkingsbevoegdheid en/of handelingsbekwaamheid met betrekking tot zijn vermogen of delen daarvan verliest, of beslaglegging door derden op de activa van Opdrachtnemer en/of Opdrachtnemer zich beroept op overmacht, zullen alle Overeenkomsten van rechtswege zijn ontbonden, tenzij Haasnoot Opdrachtnemer binnen redelijke tijd meedeelt nakoming van (een deel van) de betreffende Overeenkomst te verlangen. In dat laatste geval is Haasnoot zonder ingebrekestelling gerechtigd de uitvoering van de Overeenkomst op te schorten, totdat nakoming door Opdrachtnemer voldoende zeker is gesteld.
  2. Ingeval zich een gebeurtenis voordoet als bedoeld in lid 1 zijn alle vorderingen van Haasnoot op Opdrachtnemer onmiddellijk en in het geheel opeisbaar.

Artikel 12 Overige bepalingen

  1. Indien enige bepaling van een Overeenkomst nietig is of vernietigd wordt, zullen de overige bepalingen van de Overeenkomst volledig van kracht blijven.
  2. Ontbinding van een Overeenkomst zal niet tot gevolg hebben dat rechten van Haasnoot voortvloeiend uit de Overeenkomst eindigen.
  3. Een rechtsvordering tegen Haasnoot vervalt, indien zij wordt ingesteld na verloop van één jaar na de dag, volgende op die waarop de onmiddellijke nakoming kan worden gevorderd.
  4. Als Haasnoot in een gerechtelijke procedure geheel of grotendeels in het gelijk wordt gesteld, komen alle kosten die zij in verband met deze procedure heeft gemaakt voor rekening van Opdrachtnemer.
  5. Indien Haasnoot met twee of meer natuurlijke of rechtspersonen een Overeenkomst sluit, is ieder van deze (rechts)personen hoofdelijk aansprakelijk voor de volledige nakoming van verbintenissen, die voor hen uit die Overeenkomst voortvloeien.
  6. Op alle aanvragen, mededelingen, Offertes, Overeenkomsten en alle daaruit voortvloeiende verbintenissen van Haasnoot is uitsluitend Nederlands recht van toepassing.
  7. Alle geschillen die voortvloeien uit een Offerte of Werkzaamheden zullen worden voorgelegd aan de bevoegde rechter in het arrondissement Den Haag.