Terugkeer monumentale ophaalbrug

Ruim anderhalf jaar na het verdwijnen van de meest zichtbare delen van de Pietersbrug wordt de rijksmonumentale ophaalbrug teruggeplaatst.

De karakteristieke brug is gelegen in de Noord-Hollandse stad Edam, overspant het Oorgat en ligt tussen de twee kanten van de Voorhaven.

De houten ophaalbrug is sinds 1976 een rijksmonument, waardoor de cultuurhistorische waarde van deze brug behouden moest blijven bij renovatie. Om deze reden is de brug in exact de oude staat hersteld.

De balans, schoren en een deel van de hameipoort zijn medio 2011 verwijderd. De hameipoort is op circa 2 m1 hoogte (vanaf het dek) afgezaagd. Op het eerste gezicht leek de balans in redelijke staat, eenmaal aan wal bleek dit niet zo te zijn. Uiteindelijk is de brug in zijn geheel vervangen. (Ook het brugdek en de liggers). Het oude smeedwerk, zoals de schoren en scharnierpunten, zijn zo veel mogelijk hergebruikt en waar dit echt niet anders kon identiek nagemaakt.

De Pietersbrug heeft een lengte van 14,48 m. en een maximale breedte van 4,76 m. De hoogte van de brug is 6,85 m. vanaf de poort gemeten en 8,35 m. vanaf het water gemeten.

Medio september 2013 kunnen de bewoners van Edam en omgeving weer gebruik maken van de in ere herstelde Pietersbrug.

Andere berichten

Volgend bericht

Aanbevolen

Veel gelezen berichten