Dit is een terechte en goede vraag. Zeker omdat er steeds meer budget naar ontwerp, advies en begeleiding gaat. Wij zien een almaar stijgende lijn. Dat is op zich niet negatief, want we krijgen we als het goed is betere ontwerpen voor de openbare ruimte. Tegelijkertijd moeten we er gezamenlijk voor waken dat de verhouding ontwerp- en realisatiekosten wel enigszins in balans blijft.
De kosten
De kosten voor het ontwerpen van een brug variëren in de markt tussen de 10% en 20% van de uitvoeringskosten, afhankelijk van de omvang van een project. Bij een groter werk zijn de ontwerpkosten eerder richting de 10% en bij een kleiner werk richting de 20%.
In de praktijk blijkt echter dat de ontwerpkosten (vooral bij kleinere werken) vaak fors hoger zijn dan 20%. Denk hierbij aan bijkomende kosten zoals uren voor projectbegeleiding en zelfs zogenaamde licentiekosten. Licentiekosten voor het gebruik maken een ontwerp waar al voor betaald is komt (gelukkig niet vaak) voor in de praktijk.
Direct voor een efficiënte aanpak kiezen
Niet iedereen heeft ervaring met het ontwerpen van bruggen en het is daarom aan te raden om direct vanaf de idee- of schetsfase een ontwerper en een bruggenbouwer samen te brengen. Veel ontwerpers en architecten geven daar zelf al de voorkeur aan. Het voordeel voor de opdrachtgever is dat u snel inzicht krijgt in de mogelijkheden, kosten en realisatie. Wij als bruggenbouwer, geven ook de voorkeur aan deze vorm van samenwerken omdat wij in de praktijk zien dat partijen elkaar versterken. Dit is een hele efficiënte werkwijze om budget te besparen zodat u, als opdrachtgever, meer kunt doen met hetzelfde budget.
Creativiteit heeft niks maken met hoogte van het budget.
Het is onze ervaring dat creativiteit niet gelijk staat met hoge kosten. Of anders gezegd: hogere budgetten garanderen geen creatievere ontwerpen en/of oplossingen. In onze samenwerkingen met ingenieurs, vormgevers en (landschaps)architecten blijkt dat de energie die nodig is voor creatie voortkomt uit goede zin, inspiratie en open dialogen.